Tips voor het innemen van diuretische medicatie

Diuretica, in de volksmond ook wel “waterpillen” genoemd, zijn de oudste en goedkoopste klasse geneesmiddelen die worden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Ze helpen de nieren natrium en water uit het lichaam te verwijderen. Door dit proces neemt het bloedvolume af, zodat het hart bij elke slag minder hoeft te pompen, waardoor de bloeddruk daalt. Mensen met hartfalen, die vaak aankomen omdat hun lichaam overtollig vocht vasthoudt (een aandoening die oedeem wordt genoemd), krijgen vaak diuretica voorgeschreven.

Het is niet verrassend dat een van de meest voorkomende bijwerkingen van het slikken van waterpillen is dat ze vaak moeten plassen. Andere mogelijke bijwerkingen zijn onder meer duizeligheid, vermoeidheid, darmveranderingen en spierkrampen. Mannen kunnen soms last krijgen van erectiestoornissen.

Naast het kwijtraken van extra zout in uw lichaam, hebben diuretica ook invloed op het kaliumgehalte. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk en de zenuw- en spierfunctie. In het algemeen helpen uw nieren bij het reguleren van het kaliumgehalte in uw bloed. Maar leeftijd, diabetes, hartfalen en bepaalde andere aandoeningen kunnen de nierfunctie belemmeren. En terwijl sommige waterpillen de kaliumspiegel verlagen, hebben andere juist het tegenovergestelde effect.

Koop Lasix online.

Thiazidediuretica, zoals chloorthiazide (Diuril), chloortalidon (Hygroton) en hydrochloorthiazide (Esidrix, HydroDiuril, Microzide), hebben de neiging het kaliumgehalte te verlagen. Dat geldt ook voor lisdiuretica, zoals bumetanide (Bumex) en furosemide (Lasix). Als u deze medicijnen gebruikt, zal uw arts u waarschijnlijk aanmoedigen om meer kaliumrijke voedingsmiddelen en dranken te eten en de zoutinname te beperken.

Kaliumsparende diuretica, waaronder amiloride (Midamor), spironolacton (Aldactone) en eplerenon (Inspra), voorkomen het mogelijke probleem van kaliumverlies. Maar het tegenovergestelde probleem kan zich voordoen. Als de kaliumspiegel te hoog wordt, kan dat gevaarlijke hartritmestoornissen en zelfs een hartstilstand veroorzaken.

Mensen met hoge bloeddruk of hartfalen krijgen vaak het advies om de hoeveelheid zout of natrium die ze binnenkrijgen te beperken. Een manier om dat te doen is het gebruik van zoutvervangers, maar deze producten bevatten veel kalium – een kwart theelepel van één merk bevat ongeveer 800 mg kalium. Mensen die kaliumsparende diuretica slikken, moeten deze producten dus vermijden.

Als u diuretica gebruikt, vraag uw arts dan of u regelmatig uw kalium- en nierfunctie moet laten controleren.